About Me

header ads

Does Talcum Powder Cause Cancer?

Some women apply talcum powder directly in their genital area to absorb moisture, reduce friction, prevent chafing, protect against rashes, and keep the skin dry and clean. However, the use of talcum powder is now causing concern because some talcum powder contains minerals that are thought to cause carcinogenic effects.

Does Talcum Powder Cause Cancer?
Image Source: https://hafizfansclub.com


In 2018, a case in court in the United States sued a company that manufactures medical equipment, pharmaceuticals, and consumer goods. In that case, the lawsuit stated that the powder product from the company contained asbestos, which is carcinogenic, causing ovarian cancer in one of its consumers. The case was won by the plaintiff and caused a huge loss to the company.


What substance contains talcum powder that causes cancer?

Talcum powder is made from talc, a mineral made up mainly of the elements magnesium, silicon, and oxygen. However, some talcum powders contain asbestos. Asbestos is a carcinogenic substance that causes mesothelioma, a type of lung cancer. Some theories state that asbestos contained in talcum powder and into the vagina can go to the uterus and then through the fallopian tubes, thus affecting the ovaries and causing cancer.


Scientific Evidence Related to the Use of Talcum Powder and Ovarian Cancer Risk

In 2016, Cramer et al. conducted a case-control study to find out more about the link between applying talcum powder and ovarian cancer. They analyzed 2041 cases of ovarian cancer and 2100 controls. The analysis showed that the use of talcum powder could increase the risk of ovarian cancer as much as 1.3 times. 

Also, Cramer et al. reported that women who used talcum powder tended to be older, have heavier bodyweight, suffer from asthma, and consume analgesics regularly, but none of these factors was confounding. Applying talcum powder is reported to be more linked with endometrioid invasive serous tumors and mucinous serous borderline tumors.

In 2018, a systematic review and meta-analysis were conducted on 24 case-control studies and three cohort studies to determine the association between applying talcum powder and ovarian cancer risk. This study found an increased risk of ovarian cancer by 1.22 times in patients who apply talcum powder on genitals. However, the heterogeneity of the data causes the causal relationship between the two cannot be concluded.

A recent study related to the association of talcum powder and ovarian cancer was published in JAMA in early 2020. Methodologically and quantity of samples, the evidence's strength is better than the two studies described above. This study analyzed samples from 4 large cohorts in the United States. The total sample analyzed was 252,745 people. 38% of subjects conducted self-reporting regarding the use of talcum powder in the genital area. Of these, 10% reported long-term use, and 22% reported frequent use. In a median of 11.2 years of monitoring, 2168 women were diagnosed with ovarian cancer. The incidence of ovarian cancer found 61 cases / 100,000 person-years in patients using talcum powder, and 55 cases / 100,000 person-years in controls.

This study found an increased risk of 1.09 times in patients using talcum powder often compared to controls, as well as a 1.01 times increase in patients on long-term users. Therefore, the researchers concluded that there was no significant relationship between talcum powder use and ovarian cancer risk.

The CDC does not list talcum powder as a risk factor for ovarian cancer. Meanwhile, IARC (International Agency for Research on Cancer), which is part of WHO, states that applying talcum powder on the genital area may be carcinogenic in humans.

Clinical Implications
Meanwhile, applying talcum powder on the genital has not been proven safe. However, at the same time, a recent study with good evidence strength showed no significant increase in risk associated with ovarian cancer in the use of talcum powder Caution is needed in applying talcum powder on the genital.

If the patient has a tendency to sweat in the genital area, several other things can be tried to replace the use of talcum powder, for example, wearing cotton underwear and often changing underwear and avoiding wearing tight pants.

Conclusion
Previous observational studies have shown that the use of talcum powder in the genital area increases the risk of ovarian cancer. This is thought to be due to mineral content, especially asbestos, which is in talcum powder and is carcinogenic. However, a cohort with a large sample size shows the opposite. Further studies are still needed before more definitive conclusions can be drawn.

Post a Comment

19 Comments


  1. Bubuk talkum itu apa sejenis bedak bayi pak dokter? Maaf kudet Tari .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mbak Tari. Talcum powder adalah bedak tabur biasanya untuk bayi.

      Delete
  2. aku sejak tau kalau talcum powder cukup bahaya, udah gak pernah pakai lagi.. apalagi untuk area genital.. bahkan anakku bayi juga gak ku pakaikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. mbak THYA, sebenarnya tidak semua bedak tabur bayi mempunyai kandungan zat karsinogenik. memang ada beberapa Bedak yang mengandung zat asbestos (zat yang karsinogenik). Nah banyak wanita menggunakan bedak ini untuk organ kewanitaanya. nah masalahnya kalau sebagian taburan bedak itu masuk ke dalam vagina hingga terus menuju uterus dan indung telur.

      Delete
  3. Pengetahuan saya nambah lagi.
    Makasih pak dokter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahai... rutinlah kesini... agar pengetahuan anda bertambah. hahahaha

      Thanks for visit mas Firdaus.

      Delete
  4. Bagus sekali informasinya.
    Lantas apa yang sebaiknya dipilih untuk mengganti penggunaan bedak bayi, ya ?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau untuk bayi, sebenarnya tak perlu diganti, kang Him. Sebenarnya cukup pemakaiannya yang harus hati-hati, jika ditaburkan ke area genital jangan sampai masuk ke dalam vagina.

      Delete
    2. Berarti cukup sedikit saja penggunaan bedak bayinya, ya pak dokter ..
      Pernah beberapkali lihat anak kecil dibedakin sama ortunya sampai putiiih semua wajah dan badannya, udah kayak tepung terigu berjalan, wwkkk

      Delete
    3. iyo Kang... make up nganti koyok meja karambol.

      Cilikanku mbiyen yo ngono..hahahahaha

      Delete
  5. Salam kenal Dokter.. kunjungan balik ya...

    Saya hampir gak pernah menggunakan bedak buat anak anak. Ternyata memang berbahaya ya.. bisa ini saya share ke sodara dikampung. Terutama yang anaknya perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome mbak Husnul. sebenarnya tidak terlalu "berbahaya". hanya untuk penggunaan bagi wanita dewasa, harus hati-hati.

      hati-hati dalam menyampaikan ke sodara atau masyarakat, khawatirnya salah persepsi. hehehehe.

      sekali lagi terima kasih sudi mampir.

      Delete
  6. Saya dulu juga pernah diberirahu kalau bedak talcum powder berbahaya.
    Makasih info nya dok dan sudah mengingatkan kami kembali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mbak.. harus hati-hati dalam membeli dan mengaplikasikannya.

      Delete
  7. mungkin sebenernya artikel ini cocok di baca untuk kaum perempuan ya dok, biar menambah pengetahuan bagaimana memakai bedak untuk bayi, atau untuk dirinya sendiri.. tapi tidak ada salahnya juga untuk laki-laki, karna bisa menasehati istrinya nanti kalau sudah menikah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya mas Khanif, seharusnya sih si Bayi yang membaca, kan ini bedak bayi. Berhubung bayi gak bisa baca, yah lelaki dan wanita dewasa yang baca artikel ini. hahahahaha.
      wah Mas Khanif belum menikah ya? ayo segera, walimahan, jangan lupa undang saya. hahahahaha

      Delete
  8. Nah, dulu emak saya suka banget makein bedak gitu, mas. Sekarang saya dah jadi emak2 juga. Eh, khusus ini saya gak niru emak dah. Bayi saya pake bedak buat wajah doang. Itu pun tipis2 dan nggak sampai taburan nya kemana2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... eh itu tradisi lho.

      anak saya juga masih dibedakin area sekitar genital, tapi menaburkannya hati-hati.

      Kalau saya waktu kecil, bukan bedak tabur bayi, eh malah Herocyn gara-gara kena Gudik bin Kurap... Hahahahaha

      Delete
  9. talc biasanya buat bayi ya dok,,
    pas saya punya bayi saya ndak pernah apply talc ke area tubuh atau area yang lain, saya lebih memilih bedak yang padat.. dan saya pun gak pernah pakai bedak padat.
    al hasil, talc yang saya punya masih banyak, ndak abis-abis.. ngirit lah yaa... :D

    ReplyDelete