About Me

header ads

Are Half-Cooked Eggs Good for Kids?

For some people, half-cooked eggs give a different taste and delicacy compared to perfectly cooked eggs. However, are half-cooked eggs safe if consumed by kids? To find out the answer, let's consider the following facts.

Are Half-Cooked Eggs Good for Kids?
Image Source: https://www.distributortelurbali.com/

Eggs are the best source of animal protein that is easily available and inexpensive. Vitamins and minerals contained in eggs can also support the growth and development of children.

Safety of Eating Half-cooked Eggs in Kids

Eggs can be processed by frying or boiling. The cooked levels of the egg can also be adjusted to taste, can be fully cooked or half-cooked. However, serving half-cooked eggs for children should be avoided.

Raw and half-cooked eggs can contain Salmonella bacteria. Bacteria found in poultry droppings can enter the egg when the eggshell has not formed entirely or through cracked eggshells.

Salmonella bacterial infection (commonly called Salmonellosis) is a common cause of food poisoning. Symptoms that arise due to Salmonella bacterial infection are diarrhea, vomiting, fever, and stomach cramps.

Generally, food poisoning due to bacterial infections will recover for 7 days after infection but can be fatal if not immediately get treatment. 

How to Serve Eggs properly for Kids

Children under 5 years have a 4 times higher risk of being infected by Salmonella bacteria compared to adults. Therefore, make sure to serve eggs properly to children to avoid the infected risk of Salmonella bacteria.

The following is a guide on how to process and serve eggs for Kids:
1. Avoid buying cracked and dirty shells eggs.
2. Store eggs in the refrigerator with temperatures below 4ยบ C.
3. Avoid storing eggs for more than 3 weeks.
4. Fully Cooked the eggs by boiling, frying, or scrambling.
5. Avoid serving raw or half-cooked eggs to children.
6. Consume eggs immediately after cooking (<2 hours) to avoid germ contamination.
7. Avoid storing boiled eggs in the refrigerator for more than 3-4 days.
8. Wash hands before and after touching or cooking eggs.
8. Clean all cooking utensils properly.

Although eggs have a variety of nutrients and useful, how to process eggs for children should not go unnoticed. Serve eggs that are perfectly cooked for the child and always apply the guidelines given above.

Fully Cooking eggs will not eliminate the nutrients they contain. Precisely ripe eggs will be more easily chewed, swallowed, and digested by the child's digestive system.

Post a Comment

9 Comments


  1. Saya sering makan telur setengah matang tapi alhamdullilah tak apa - apa . Dan, sekedar saran aja dok kalau bisa share artikel tentang jantung lemah sedetel mungkin sehingga orang yang menggalami hal sama dengan saya bisa tahu bagaimana cara menyebutkannya. Terima kasih

    ReplyDelete
  2. siap mbak Tari. nanti saya buatkan dalam blog baru berbahasa Indonesia ya mbak.

    ReplyDelete

  3. Oh? Blog baru yang kemarin itu ya dok, tapi blog barunya kok tak bisa di translate ke Indonesia ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanes mbak. yang kemarin yang blog ini, saat itu belum saya beri widget translate.

      Nanti saya membuat blog baru khusus bahasa Indonesia.

      Tunggu launchingnya

      Delete
  4. Aku pernah ngasih telur setengah matang ke anak-anak, meskipun mereka pun menuai protes karena jijik sama telurnya. Hahaha. Ternyata memang kurang bagus ya buat anak-anak karena bisa mengandung bakteri Salmonella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah waktu kecil saya aja malah sebagai konsumennya, mbak Ran. awalnya jijik, tetapi...kok enak ya. hahahaha

      Delete
  5. Hallo dokter, wah kalau anak saya malah doyan banget dok sama telur setengah matang. Sebenarnya sih udah tahu juga dampaknya tapi kalo udah minta, yaa harus dituruti hehee..

    Blog semakin keren nih dok

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALhamdulillah, Mas Roni bisa kunjung kemari.

      ya mas, kurang bagus sih kalau setengah matang. Derajat kematangan yang mendekati mentah (kuning telur masih encer seperti di gambar artikel) ini yang tidak baik untuk anak. Kalau kuning telur mulai memadat, bolehlah diberikan.

      matursembahnuwun sudi mampir

      Delete
  6. Saya ga doyan telur setengah matang, bahkan telur matang ada ada sisi yang kelihatan cair aja saya ga mau hahaha :) Duluuuu nenek saya suka menenggak telur ayam kampung mentah2 gitu. Serem amat kayaknya ya hihiii..geli. Buat anak2 dan keluarga biasanya masak matang aja telurnya biar aman.

    ReplyDelete